Zabijačka
autor David Šťastný - Čtvrtek, 15. listopad 2012, 12:35

 

jitrnice

Dne 12. listopadu 2012 se konala zabijačka v rámci praktické výuky chovu zvířat – téma zpracování masa. Zúčastnili se žáci 4.A. Prase bylo zakoupeno ze školního statku a vážilo přibližně 120kg.

Celou akcí nás odborně provázel Vojta Pivec, absolvent naší školy. S jeho pomocí kluci prase zbavili štětin, vnitřností, kůže a naporcovali maso. Holky zatím obstaraly kuchyň. Hlava, přední noha a vnitřnosti se použily na ovar a zbytek z ovaru byl použit na výrobu tlačenky a jitrnic. Z krve a krup jsme uvařili černou polévku. Dále jsme uvařili pravý zabijačkový guláš, který chutnal žákům i učitelům. Sádlo bylo vyškvařeno a méně kvalitní tzv. plstní sádlo bylo rozvěšeno na stromy, jako krmení pro sýkorky.

Celá akce přispěla k lepšímu poznání anatomie prasete a zpracování vepřového masa a velmi se povedla.

Více foto najdete na: http://ucamichaela.rajce.idnes.cz/zabijacka2012/

Video s komentářem: http://www.youtube.com/watch?v=A1KuZ0eC07Y

Reportáž z nymburského deníku: http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/zabijacka121110.html

 

Petra Cikánová

--
s přáním krásných dnů Michaela

  


Nejste přihlášeni (Přihlásit se) | SZeŠ Poděbrady